Innowacja pedagogiczna „Lekcje pełne smaku” - podsumowanie

Podsumowanie realizacji innowacji pedagogicznej „Lekcje pełne smaku” w ramach zajęć specjalistycznych w roku szkolnym 2024/2025
W roku szkolnym 2024/2025 zrealizowana została innowacja pedagogiczna organizacyjno-metodyczna „Lekcje pełne smaku” – cykl warsztatów kulinarnych w ramach zajęć specjalistycznych z uczniami klasy 3a. Warsztaty odbywały się na ogół raz w miesiącu od X 2024 do VI 2025.
Przedsięwzięcie przyczyniło się do poszerzania wiedzy uczniów w zakresie podstaw zdrowego odżywiania i rozwijania ich samodzielności poprzez działalność kulinarną z wykorzystaniem ciekawych przepisów. Dzieci doskonaliły umiejętność posługiwania się narzędziami oraz urządzeniami kuchennymi pod opieką nauczyciela. Była to również okazja do osiągnięcia sukcesu w działaniach kulinarnych i wzmocnienia ich wiary we własne możliwości. Nabyte umiejętności uczniowie mogą wykorzystać w życiu codziennym.
Podczas warsztatów zrealizowane zostały następujące tematy kulinarne:
1. Gofry nabiałowo-warzywne – X 2024
2. Sałatki - „Wariacje z kuskusem” – XI 2024
3. Świąteczne pierniczki zdobione lukrem - XII 2024
4. Tosty i wrapy z trzema rodzajami sosów – I 2025r.
5. Deser z galaretki, jogurtu, z dodatkiem owoców – III 2025r.
6. Przystawki w formie koreczków imprezowych – V 2025r.
7. Gofry tradycyjne z bitą śmietaną i owocami– VI 2025r.
8. Deser – „Błyskawiczny jogurtowiec” - VI 2025r.
Prezentujemy galerię naszych całorocznych działań. Wakacje tuż, tuż, dlatego zachęcamy wszystkich do kreatywnego spędzania czasu wolnego i doskonalenia swoich umiejętności kulinarnych. Życzymy udanych, bezpiecznych wakacji, pełnych „smakowitych” inspiracji.